تأثیر سرطان بر باروری زنان

تأثیر سرطان بر باروری زنان بیمارستان دی: عضو تیم تخصصی مركز درمان ناباروری ابن سینا، انواع سرطان های دخیل در ناباروری زنان را برشمرد و چگونگی پیشگیری از ناباروری تحت تأثیر شیمی درمانی و درمان های سرطان را شرح داد.


دكتر افسانه شه بخش در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینكه مهم ترین سرطان های اثر گذار بر تولیدمثل، سرطان تخمدان، رحم و دهانه رحم است، اظهار داشت: این بیماری ها می توانند بر تولیدمثل و كیفیت آن در زنان اختلالاتی وارد كنند. مهم ترین عامل اما سرطان هایی است كه تخمدان را درگیر می كنند؛ چونكه تخمدان عامل تخمك گذاری است و نخستین واحد زنانه برای تولید مثل است. متاسفانه بیشترین میزان بروز سرطان های تخمدان در سنین باروری ایجاد می شود و مجبور به خروج تخمدان یا مداخلات درمانی می شوند كه می تواند منجر به تغییر در روند باروری شود.
وی با اشاره باه اینكه سرطان های اثرگذار بر سیستم باروری بر دو نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی می شوند، اظهار نمود: گاهی علاوه بر درگیری اعضای تولید مثل به سرطان، اعضای مجاور دستگاه تولیدمثل در لگن و شكم مانند مثانه، كبد، مجاری صفراوی و روده هم به سرطان مبتلا می شوند كه این مبتلا شدن هم می تواند به علت مجاورت فیزیكی با گسترش یافتن بر دستگاه تولیدمثل اثرگذار باشد كه در نهایت می تواند منجر به از بین رفتن تخمك ها و بروز مشكل در محل نگهداری جنین یا رحم شوند.
این متخصص زنان و زایمان در مورد نقش كیست هایی در تخمدان برای بروز سرطان در این عضو اظهار نمود: كیست های تخمدان دارای چندین نوع هستند، كیست هایی كه معمولا در زنان شیوع دارد كیست های ساده و بدون خطر است كه اگر تخمك ها در خلال روند رشد خود با مانعی روبه رو شوند كه مانع آزادسازی آنها شود، كیسه ای دور آنها ایجاد می شود و مایعی شفاف در آن به وجود می آید كه نمی تواند عامل مستعد بروز سرطان تخمدان شود. اما كیست های سرطانی كیسه مشخصی ندارند، ماده درون آن شفاف نیست و قوام سخت تری نسبت به كیست های ساده دارند. اینها كیست هایی هستند كه می توانند بدخیم بوده و در آینده منجر به بروز سرطان شوند.
شه بخش با اشاره به اینكه اغلب سرطان های تخمدان از بخش بیرونی آن شروع می شود، اظهار نمود: از آنجایی كه عامل تكثیر سلول در این قسمت ها بیشتر است، هر عاملی كه تكثیر سلول ها را بر هم بزند می تواند عاملی برای بروز سرطان باشد. به صورت مثال مصرف هورمون ها به صورت غیرطبیعی و یا برخی هورمون های درونی می تواند در فرآیند تشكیل كیست های تخمدان موثر باشد.
ایشان در ادامه به میزان موفقیت باروری بعد از درمان سرطان اشاره نمود و اظهار داشت: در صورتیكه تومورهای خوش خیم، تخمدان را درگیر كرده باشد می توان امیدوار بود كه لازم نیست تخمدان را به شكل كلی خارج كرد و از آنجایی كه تخمدان یك عضو بسیار فعال است، حتی اگر میزان اندكی از آن باقی بماند فرد می تواند امیدوار باشد كه آبستن می شود. اما اگر تومور در تخمدان دو طرفه باشد و به صورت كلی تخمدان را درگیر كند كه پزشك مجبور به تخلیه كامل تخمدان شود، در آن صورت عامل تولید تخمك از بین می رود كه منجر به ناباروری فرد می شود. همین مبحث اهمیت كشف بموقع تومور را نشان داده است تا اگر به صورت یك طرفه بوجود آمده است، از بروز آن در تخمدان دیگر جلوگیری كرده و مداخلات درمانی را آغاز نماییم تا شانس فرد برای حاملگی افزایش یابد.
این عضو تیم تخصصی مركز درمان ناباروری ابن سینا نوع دیگر تومورهایی كه تخمدان را درگیر می كنند، تومورهای بینابینی معرفی نمود و اضافه كرد: این تومورها نه خوش خیم هستند و نه بدخیم كه معمولا در سنین پایین در بیمار عود می كنند و از آنجایی كه طی روند درمان كل تخمدان خارج نمی گردد و احتمال عود مجدد آن پایین است، احتمال حاملگی در آینده برای فرد وجود خواهد داشت.
وی درباره نوع باروری در افرادی كه هر دو تخمدان از بدن شان خارج شده است، اظهار نمود: در این زمان می توان از روش های كمكی مانند«IVF» برای باروری بهره برد و یا قبل از آغاز درمان در صورتی كه شرایط بیمار اجازه دهد، تخمك های باقی مانده را از بدن خارج كرده و آنها را فریز كرده و بعدا آنرا باردیگر در رحم كاشت. البته روش های دیگری مانند باروری با تخمك اهدایی هم وجود دارد كه درصورتی كه رحم درگیر نشده باشد می توان با كاشت آن در رحم، امید به باروری داشت.
شه بخش با اشاره به اینكه اغلب موارد مبتلا شدن به ویروس پاپیلومای انسانی«HPV» بر اثر تماس جنسی محافظت نشده با فرد آلوده اتفاق می افتد، اظهار داشت: این مورد در اغلب كتاب های علمی به این نحو بیان شده و بسیار نادر و حتی بعید به نظر می آید شخصی بدون تماس جنسی و به صورت مثال با حضور در مراكز عمومی مانند استخر به این ویروس مبتلا شود. مبتلا شدن به انواعی از ویروس «HPV» می تواند سبب مبتلا شدن به سرطان دهانه رحم شود.
وی با اشاره به اینكه درمان انواع سرطان ها در كشور بسیار موفقیت آمیزتر از گذشته است، اضافه كرد: البته بیماران باید آگاهی داشته باشند كه بعضی از مراحل درمانی مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی می تواند تأثیر مستقیم بر عملكرد تخمدان ها و یا كاهش ذخیره تخمك در آنها داشته و منجر به از بین رفتن آن شود. سفارش ما به خانم هایی كه به انواع سرطان ها مبتلا می شوند این است كه قبل از آغاز روند درمانی خود، با رفتن به مراكز ما مبادرت به خارج كردن بافت تخمدان و یا تخمك ها كرده و آنرا فریز كنند تا در آینده با روش های لقاح مصنوعی و «IVF»، جنین تولید نماییم. این روش به خانم ها كمك می نماید قبل از آغاز روند درمان، بدون نگرانی از اثرات شیمی درمانی و پرتودرمانی بر باروری خود و تخمدان هایشان به روند درمانی خود ادامه دهند و بعد از بهبود یافتن مبادرت به بچه دار شدن كنند. این روش همینطور می تواند برای خارج كردن اسپرم از آقایان مبتلا به سرطان ها هم صادق است تا مبادرت به فریز كردن اسپرم شود.



1398/09/03
10:00:49
5.0 / 5
4464
تگهای خبر: بیماری , پزشك , درمان , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
بیمارستان دی
deyhospital.ir - تمامی حقوق سایت بیمارستان دی محفوظ و متعلق به مالک دامنه است

بیمارستان دی

بهداشت و درمان