متخصص بیماری های عفونی عنوان كرد؛

چگونه می توانیم بیماری هزار چهره را کنترل کنیم

چگونه می توانیم بیماری هزار چهره را کنترل کنیم به گزارش بیمارستان دی، یک متخصص بیماری های عفونی، ضمن اشاره به این که تب مالت به بیماری هزار چهره مشهور است، اظهار داشت: کنترل و پیشگیری تب مالت نیازمند همکاری بین بخشی است.


به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، مجید مرجانی، ضمن اشاره به این که در کشور بیشتر بیماری هایی که از حیوان به انسان منتقل می شود، از راه دام ها و حیوانات اهلی هستند که انسان بیشتر با آنها سرو کار دارد، اظهار نمود: اهمیت این بیماری ها در اینست که صرفا مساله و چالش سیستم بهداشتی و پزشکی ندارند بلکه برای کنترل و پیشگیری، همکاری بین بخشی با سایر ارگان ها مثل سازمان دامپزشکی، دامپروری، صنایع و گروه پزشکی لازم است. وی افزود: بیماری بین دام و انسان طیف وسیعی از بیماری ها را می سازند که شایع ترین آن در کشور ما بیماری تب مالت یا بیماری تب بروسلوز است. مرجانی با اشاره به اینکه تب مالت به بیماری هزارچهره مشهور است، اضافه کرد: خطر بروز این بیماری بیشتر با فصل گرما بهار و تابستان و هنگام زایش و شیردهی حیوانات اهلی به ویژه در روستاها و مناطق عشایری بیشتر است؛ ازاین رو مراقبت و رعایت نکات بهداشتی و ایمنی از جانب افراد در معرض خطر لازم است. وی توضیح داد: بیماری تب مالت بیماری قدیمی است که شاید از هزاران سال پیش برای بشر شناخته شد، در گذشته این بیماری را به نام تب نوبه می شناختند، چون فرد دچار کرات و در نوبت های متفاوت تب می کرد. این عضو هیئت علمی دانشگاه ضمن اشاره به این که تب مالت بیشتر در کشورهای حوزه مدیترانه مثل سوریه، یونان، عراق و ایران گزارش می شود افزود: این بیماری از راه دام های اهلی به ویژه گوسفند و بز، فرآورده های آن و یا تماس مستقیم به انسان منتقل می شود. به قول مرجانی، بیماری تب مالت دو گروه از افراد را درگیر می کند؛ اول کسانی که به علت شرایط شغلی خود با دام سرو کار دارند مثل دامپزشکان، دامپروران و یا اشخاصی که در صنایع گوشتی و یا در کشتارگاه ها فعالیت می نمایند، گروه دوم در معرض خطر اشخاصی هستند که ارتباط شغلی با دام و یا فرآورده های دامی ندارند، این افراد صرفا از فرآورده های لبنی که در رأس آن شیر است استفاده می نمایند و آلودگی از این طریق به این گروه منتقل می شود. عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه میکروب بروسلا که حاوی تب مالت است در واقع به حرارت حساس است، تصریح کرد: فرآورده های دامی باید حداقل ۲۰ دقیقه بجوشد تا این میکروب از بین برود، یا شیر باید از راه فرآورده ای صنعتی مثل پاستوریزاسیون و یا استریزاسیون میکروب از بین برود ازاین رو اگر شیر به روش صحیح استفاده گردد امکان آلودگی به حداقل ممکن خواهد رسید. وی ضمن اشاره به این که برخی فرآورده های لبنی به شکل سنتی تهیه می شود که در فرایند تهیه آن اصلاً شیر جوشانده نمی شود یا به میزان کافی در معرض حرارت قرار نمی گیرد، تصریح کرد: سرشیر یا پنیر همچون این فرآورده هاست ازاین رو اگر میکروبی در آن وجود داشته باشد در صورت استفاده از آن امکان ابتلاء به تب مالت به مراتب افزایش پیدا خواهد نمود. مرجان با اشاره به اینکه میکروب بروسلا میکروب بسیار مقاومی است، اظهار نمود: این میکروب می تواند ماه ها در فرآورده های دامی و لبنی زنده بماند برای مثال در پنیر این میکروب تا چندین ماه زنده است و به سادگی مصرف کننده را آلوده می کند. وی افزود: در مورد پنیرهایی که به شکل سنتی تهیه می شود، باید حتما دو ماه در آب نمک بماند تا این میکروب از بین برود، چون که در فرایند تهیه پنیر سنتی میکروب به کلی از بین نمی رود. استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: سایر بیماری های مشترک بین انسان و دام قاعدتاً از راه گوشت و فرآورده ها منتقل می شود، گوشت هایی که زیر نظر دامپزشکی ذبح می شوند هیچ مشکلی ندارند و با نظارت های دقیقی که در این عرصه صورت می گیرد مردم می توانند با خیال راحت از این فرآورده ها استفاده کنند، ضمن اینکه گوشت زمانیکه منجمد می شود خیلی از میکروب ها و باکتری هایش از بین می رود. وی افزود: در مورد تب مالت زمانیکه دام بیمار می شود، دامپزشکی دام را از دامدار خریده و معدوم می کند تا دام وارد چرخه مصرف نشود، ازاین رو اگر دامدار از راه دیگری و به شکل غیرقانونی دام و یا فرآورده های آنرا وارد بازار کند و به فروش برساند احتمال آلوده شدن افراد زیادی وجود دارد، سفارش اینست که حتما گوشت و فرآورده های دامی از مراکز تحت نظارت مراکز دامپزشکی خریداری شود. عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: مهم ترین مبحث در بیماری های مشترک بین انسان و حیوان اینست که خیلی از این بیماری ها به اپیدمیولوژی منطقه وابسته است، برای مثال تب مالت در کشورهای غربی شیوع چندانی ندارد. بنابر این، محققان داخل کشور تلاش دارند تا بیماری های بومی کشور را شناسایی کنند چون که در کشور با این بیماری ها سروکار داریم، ازاین رو هم به شکل کتاب و هم به شکل دستورالعمل کشوری این مهم انجام و پیگیری می شود حتی پژوهش هایی که در کشور در رابطه با بیماری تب مالت انجام شده، مورد استناد خیلی از کشورها قرار گرفته است. او در آخر ضمن اشاره به این که بیشترین آمار سفر در کشور در تابستان و بهار است، اظهار داشت: این مورد را مد نظر داشته باشید اگر قصد دارید از لبنیات سنتی استفاده کنید به ویژه در استان هایی که دامپروری رونق زیادی دارد، حتما نکات بهداشتی را مد نظر داشته باشید چون که این بیماری مزمن و تمایل به عود دارد و بنابراین بهبود آن بسیار زمانبر است.


منبع:

1403/05/27
10:49:09
5.0 / 5
252
تگهای خبر: باكتری , بهداشت , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
بیمارستان دی
deyhospital.ir - تمامی حقوق سایت بیمارستان دی محفوظ و متعلق به مالک دامنه است

بیمارستان دی

بهداشت و درمان